De Rotjes DIY

Easy Peasy Carnaval Kostuums

21 februari 2017

Eerlijk gezegd ben ik zelf geen carnaval vierder maar verkleden is ons allerlievelingste en zeker met onze lieve vriendin Yvonne-Yvestown. Zij bedacht de leukste zelfmaak kostuums en wij kwamen feest vieren! Goede deal, nietwaar?
De kostuums zijn makkelijk zelf te maken! Textielverf, pyjama en karton en voor je het weet dansen er een pierrot, aardbei en vlinder door je huis.
Alaaf!


PierRot Rover

De Kleding
Gebruik de thermos onderkleding van HEMA, zo blijven de kinderen extra warm tijdens de koude carnavals dagen, maar een witte pyjama mag ook. Was de kleding eerst op 60ºC. Om een ronde stempel te maken, knip een rondje van ø 5 cm uit een sponsje en plak dit op een stukje hout. Je kunt ook een rondje uit een aardappel snijden en dit als stempel gebruiken. Gebruik textiel verf, dip het sponsje in de verf en wrijf overtollig verf eerst af aan een stukje keukenrol. Druk de stempel goed op de kleding. Voor ieder rondje heb je steeds weer nieuwe verf nodig. Bedruk zo eerst de voorkant, droog op de verwarming en bedruk dan de achterkant van de kleding.

De kraag
Knip een stuk stof van 1.40 m x 25 cm. Zoom een tunnel bovenaan de stof waar een lintje doorheen past en zoom de rest van de stof om. Rijg het lintje door de kraag en bind het vast om de hals van het kind.

Tip: werk het af met lintjes of pompons aan de onderkant voor een vrolijk effect!

De Pompons
Maak de pompons met een pompon maker of ouderwets met een stukje karton of om een vork (google even wat voor jou het beste werkt). Persoonlijk vind ik de pompon makers echt ideaal. In totaal 3 grote voor op het T-shirt en 2 kleinere voor op de hoed.

De Hoed
Koop een vel gekleurd karton van 45 x 60 cm. Om een halve cirkel te maken snijd je aan de rand een strook van 2 x 45 cm af. Leg de strook in een hoek van het vel karton en pin het vast met een punaise. Pak een potlood en trek langzaam aan de andere kant van de strook een halve cirkel over het karton. Knip uit, vouw naar binnen om zo een punthoed te maken. Lijm de zijkant vast. Punch een gaatje links en rechts aan de onderkant van de hoed en haal daar touwtjes doorheen. Plak de pompons op de hoed.

Wolf de Vrolijke Aardbei

De Kleding
Gebruik de thermos onderkleding van HEMA. Was de kleding eerst op 60ºC. Gebruik 2 zakje Dylon handwas textielverf Tulip Red en 100 gr Dylon zout. Giet het zout en de inhoud van de zakjes in de trommel van een lege wasmachine. Draai de trommel rond totdat alles goed verdeeld is over de gaatjes. Was de onderkleding op 60ºC. Wanneer het verven geslaagd is draai dan een lege wasmachine op 90ºC met was wasmiddel om zeker te zijn dat de wasmachine goed schoon is. Gebruik een gouden textielverf stift om zo de pitjes van de aardbei op de kleding te tekenen. Omdat de stift nogal nat is moet je altijd een kartonnetje tussen de kleding leggen om doorlekken te voorkomen. Doe eerst de voorkant, droog op de verwarming en doe dan de achterkant.

De Hoed
Koop twee vellen gekleurd karton van 45 x 60 cm. Voor de basis van het aardbeienhoedje snij je uit een vel karton een strook van 10 x 20 cm en lijmt het aan elkaar vast. Knip nu 8 balderen uit het karton, vouw de onderkant van de blaadjes om en knip links en rechts een stukje af zodat er in het midden een strookje overblijft, plak dat op het basishoedje. 4 x rondom en nogmaals 4 x rondom tussen de onderliggende 4 bladeren. Knip een rondje ruim genoeg voor bovenop het basishoedje (ø 20 cm). Knip rondom inkepingen en vouw ze om. Lijm het rondje nu in het basishoedje. Voor de stengel rol je een stuk van het karton op, lijm de zijkanten, knip inkepingen onderaan en lijm het boven op het rondje van het basishoedje.

Tip: Verf de thermos oranje en maak de hoed hoger met meerdere lange bladeren en je hebt een wortel!

Vlinder Maantje Piet

De tutu
Naargelang de lengte van het kind vouw je een stuk tule om, naait de zijkant vast en naait een tunnel waar het elastiek doorheen past aan de bovenkant. Voor Maantje Piet (maat 116) gebruikte ik goudkleurig tule van 140 x 40 cm.

Tip: je kunt ook meerdere lagen in verschillende kleuren op elkaar naaien voor een voller effect!

De vleugels
Teken een mal van de linker vleugel op een groot stuk papier. Trek de linker mal over op een groot stuk dozenkarton, draai de mal van de linkervleugel om en trek zo de rechtervleugel over op het dozenkarton. Snij of knip de vleugels uit en schilder met witte acryl hobby verf een patroon op de vleugels. Knip een elastiek uit van 50 cm, knoop het vast en leg het in een 8-vorm op de achterkant van de vleugels. Plak het elastiek vast met tape, zo kunnen de vleugels als een soort rugzak worden gedragen.
Tip: Je kunt ook de binnenkant van de vleugels schilderen of allerlei vrolijke kleurtjes gebruiken.

Het Kroontje
Koop een vel A4 goud gekleurd karton. Leg het karton horizontaal op de tafel en trek een lijn van 5 cm hoog over de hele lengte. Teken 7 x een lengte van 4 cm aan de onderkant van de lijn af, dus in totaal een lengte van 28 cm. Teken nu tussen de 4 cm een streepje op de 2 cm. Drek een lijn links omhoog naar het streepje en rechts omhoog naar het streepje, zo maak je de puntjes van het kroontje. Snij nu de schuinen lijnen weg en plak het kroontje aan het uiteinde dicht. Punch een gaatje links en rechts voor het elastiekje.

Kleding Maantje Piet

• Legging en T-shirt: HEMA
• gouden slofjes: Bisgaard

Kleding Rover

• onderkleding: thermos van HEMA
• schoenen: Chuck Taylor van Converse in crème

Kleding Wolf

• onderkleding: thermos van HEMA
• schoenen: Chuck Taylor van Converse in rood

Wist jij dat

• Het helemaal geen carnaval of Halloween hoeft te zijn om je te verkleden. Niets is leuker dan een verkleedkist of een rek vol met toffe kostuums voor jou en jouw kinderen. Of geef eens een gekostumeerd feest of maak een toffe familie foto is zelfgemaakte kostuums.
• Carnaval overal in de wereld wordt gevierd, bijvoorbeeld in Nederland, Duitsland en Brazilië.
• Omdat de mensen vroeger eigenlijk niet zomaar feesten op straat mochten vieren, verkleedden ze zich tijdens het carnaval en deden maskers voor. Dan kon je lekker gek doen en dingen zeggen of schunnige liedjes zingen en niemand herkende je.

DIY & Foto’s YvestownDeze DIY verscheen ook in Sjiek Magazine van Het Belang van Limburg (BE)

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Sarah Wynants 21 februari 2017 at 19:33

  Leuk Daan!
  Hier wordt de verkleedkist ook onderste boven gekeerd. Met een flinke dosis creativiteit kom je heel ver ☺

 • Reply dingen die fijn zijn 22 februari 2017 at 13:48

  tof!!!!

 • Reply erika 22 februari 2017 at 15:29

  Simpel en heel leuk ! Veel carnavals- en verkleedplezier

 • Reply Elena Torres Ruano 22 februari 2017 at 22:12

  Oh wat ben ik hier blij mee! Ik begrijp niet zo goed hoe dat je het ‘aarbeihoedje’ hebt gemaakt…kun je daar misschien wat fotoś van plaatsen?

 • Reply miekequilt 24 februari 2017 at 20:07

  Wat een leuke verkleedkleren. En wat slim om dat warme hema ondergoed te gebruiken.

 • Reply proxy list daily 18 juni 2017 at 08:18

  Hi,I check your blogs named “Easy Peasy Carnaval Kostuums – maandagdaandag” regularly.Your humoristic style is witty, keep it up! And you can look our website about proxy list daily.

 • Reply E-carnavalskleding 23 oktober 2017 at 12:18

  Heel leuk gedaan!

 • Leave a Reply