Er Op Uit

Zeeuwse Zaligheden

2 april 2018


Op persreis naar Zeeland. Voor het eerst over de Zeelandbrug, lekker de stad achter je laten. We vielen met onze neus in de boter bij ons bezoek aan Swifter Schapenfokkerij Oostereind. Boer Guus en Boerin Mariette hebben heel veel lammetjes én twee Border Collie puppies.
De schapen zijn lekker veel buiten en hebben alle ruimte. De twee grote Border Collies sturen samen een kudde van 600 schapen aan. Het Noord Bevelam is een bijzonder streekproduct.

Na de schapen door naar de vissen. Kingfish of Hiramasa of de Pacific Yellowtail is een bijzonder duurzame vis en is een prima alternatief voor de bedreigde blauwvintonijn of zwaardvis en vrij van alle rotzooi als antibiotica. Mart Scherp van Restaurant Scherp verzorgde een zalige lunch!Ik ben niet de grootste viseter maar deze vis is helemaal niet ‘vissig’ en is rauw, kort gebakken én gerookt heel lekker.

Het biologisch akkerbouw bedrijf De Korenschoof teelt verschillende gewassen waaronder gras en klaver voor de geiten die worden gehouden voor geitenmelk. Niks leuker dan boodschapjes doen in een charmante bioboerderijwinkel.

De eerste nacht logeerden we op een bijzondere plek. Landgoed Rijckholt is een natuurgebied van 7ha. Het is een woongemeenschap voor ouderen én een mooi restaurant met B&B.

De volgende ochtend startten we met een wijnproeverij op Wijnhoeve De kleine Schorre. Nederlandse wijnen die perfect passen bij de Zeeuwse Zilte Zaligheden als mossels, Oosterschelde kreeft, oesters, platvis, lamsoor en zeekraal.

Na al die slokjes wijn door naar Streek- en landbouwmuseum Goemanszorg in het pittoreske dorpje Dreischor (ga ook zeker even bij de kerk kijken). In een monumentale boerderij is een woonhuis van begin vorige eeuw nagemaakt. Je kan er ook heerlijk lunchen (ja, ook bolussen!)

Jammergenoeg zat het weer niet mee voor een strandwandeling in Renesse maar in het nieuwe inspiratiepunt én de grootste VVV van Zeeland was genoeg te zien. Een heus minimuseum met streekproducten/cadeauwinkel en natuurlijk bakken aan informatie voor Zeeuwse uitstappen.

Het laatste maar zeker niet het minste bedrijf was Vitro Plus waar twee zee knappe koppen een methode bedachten voor het kweken van varens en daar veel minder water voor nodig hebben (80% van de varens wereldwijd komen uit Kats!) en die technologie toepassen op het kweken van onder andere sla. High tech oplossingen voor de wereldwijde voedsel tekorten. Lees er op Own Greens alles over.

We logeerden in het Hof van Alexander, een enorme kamer met mooie balken en het zaligste bad. Het hotel heeft ook een prachtige manege dus je kan mét je paard op vakantie. Het hotel heeft een eigen restaurant waar chefkok Alwin Steijfer met de pollepel zwaait. Er wordt een Menu Confiance geserveerd dus een verrassend diner.

De volgende dag reden we mét zon naar Zierikzee waar het Kreeftenseizoen werd geopend. De eerste kreeft was nog niet heel groot omdat het nog wat te koud is maar leverde wel 22.500 euro op voor War Child!
Omdat de zon toch scheen en ik de zee nog niet gezien had, nam ik op de terug weg de afslag strand, om nog even uit te waaien voor ik de monsterfile naar Rotterdam in reed. Snel weer terug naar Zeeland want ik ben nog lang niet uitgekeken en uitgegeten.

Merci voor de uitnodiging Gemeente Noord-Beveland / Schouwen-Duivenland / Stichting promotie Oosterschelde Kreeft

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply