Er Op Uit

Mechelen verrast!

30 augustus 2018

Dan woon je jaren in Antwerpen en ben je nog nooit in Mechelen geweest. Mechelen ligt tussen Antwerpen en Brussel en vanuit Rotterdam ben je er zo! Ik pakte de trein en liet mij verrassen.

Vanaf het station loop je zo naar het mooie en knusse stadscentrum. Prachtige oude pandjes, de Binnendije en veel groen. Ik voelde mij meteen op vakantie.

Ik schoof aan in het prachtige Stassart waar delen het uitgangspunt is. De chef verzorgt een aantal gerechtjes die je samen deelt. De gerechten zijn duidelijk geinspireerd op Yotam Ottolenghi. Helemaal mijn manier van eten, kleine hapjes van van alles en allemaal even lekker.

Als je naar Mechelen gaat moét je de Sint Romboutstoren beklimmen. Met zijn 538 treden en 97,5 meter de hoogste bezoekbare toren in België én staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het is goed bijkomen in de kathedraal.

In de lieve begijnhofjes ligt Brouwerij Het Anker, één van de oudste brouwerijen van België. Voor slechts 8 euro pp neemt een gids je mee de brouwerij in inclusief twee bierdegustaties. De brouwerij heeft ook een goede Brasserie waar je een heerlijke Mechelse koekoek eet mét een Gouden Carolus (of in mijn geval een Maneblusser, die kon ik vanwege de naam niet laten staan, natuurlijk)

Na jarenlange restauratie is in juni het museum Hof van Busleyden weer geopend.Een verrassend, groot en prachtig Renaissance stadspaleis. Je stapt in de sporen van Hiëronymus van Busleyden, Margareta van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More. Het museum is een ontmoetplaats, broedplaats van ideeën en een verzamelplek van kunst. Je reist heen en weer tussen toen en nu.

Voor de kinderen is er een speciaal familieparcours met de Gouden Kubus waarin opdrachten in zitten voor het hele gezin. Luister ook zeker het hoorspel Margareta’s buren, een samenwerking met Het Geluidshuis (fantastische luisterboeken).

Mijn dag sloot ik af met een boottochtje over de Binnendijle. Een heerlijke manier om het mooie Mechelen te bewonderen.

Ik kan niet wachten om terug te gaan met de kinderen. Er is nog zo veel te zien en te bezoeken. Zoals Planckendael, Het Speelgoedmuseum, en Technopolis. Of een mooie stadswandeling, de Kruidtuin, Mechelen Muurt, Kazerne Dossin of het Literair welnesscentrum dat in het voorjaar opent. En natuurlijk om nog een doosje Mechelse Maantjes te kopen. Redenen te over!

uitgenodigd door Visit Mechelen/Visit Vlaanderen
en met dank voor alle goede zorgen aan Veerle Lenaerts, Edith Andriesse en alle anderen

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Leo van Marrewijk 31 augustus 2018 at 07:14

  Of ik er zelf bij was… applaus!

  • Reply maandagdaandag 31 augustus 2018 at 12:52

   :-)))))

 • Reply Tineke Prins 10 september 2018 at 20:59

  Wat een leuke beschrijving van Mechelen en prachtige foto’s! Ik heb er anderhalf jaar gewoond en was zo weer helemaal terug. In de avond is het ook zo mooi sprookjesachtig verlicht. Ik wilde als tip met je kinderen het Speelgoedmuseum geven en Planckendael, maar zag dat je die al had vermeld. Veel plezier bij een volgend bezoek!

 • Leave a Reply