Rotjesdamtip Rotterdam

felyx shared e-scooter in Rotterdam!

25 september 2018

Ik mocht meedoen met de proefperiode van felyx shared e-scooter. Met lichte kriebels in mijn buik ging ik de scooter ophalen want ik had nog nooit op een scooter gezeten. Gelukkig kon ik een lang, rustig stuk oefenen en al snel reed ik met een big smile door Rotterdam.

felyx shared e-scooter is een nieuwe, duurzame en gedeelde manier van stadsvervoer. De stad is al zo druk met auto’s, scooters, fietsen, trams dus delen is zo logisch. Geen eigen dure scooter aanschaffen, geen onderhoud en op maximaal drie minuten lopen een scooter waar je zo mee weg rijdt.

De scooter rijdt maximaal 25km/u dus je hoeft geen helm te dragen, het is een snorscooter. Superstil want elektrisch en 100% emissievrij; de batterij wordt met groene stroom opgeladen. Iedere dag worden de e-scooters geïnspecteerd in verband met het wisselen van de batterij. Plus een scooter is nooit minder dan 18% opgeladen dus daar heb je zelf helemaal geen omkijken naar. Er zitten all season banden onder, lekker veilig!
Er kan één iemand achter op (totaal max 150kg). Wolf speelde verschillende dagen bij Maas theater en dans en ik pikte hem dan op school op en we reden lekker makkelijk door naar het theater. Geen gedoe met trams en overstappen of met te veel haast door de stad fietsen. Ook na een concertje in Bird met Elvis was het heel fijn om de felyx scooter te pakken. Niet wachten in het donker bij de tramhalte maar vroem op weg en voor je huis parkeren.

Hoe werkt het?

1. Download de felyx app
2. Meld je aan; je hebt een rijbewijs en een creditkaart nodig (er wordt gewerkt aan een automatische incasso) Registreren is tijdelijk gratis (en anders 8E)

Als alles is goed gekeurd, ben je klaar om te scooteren!

3. In de app vind je een e-scooter op loopafstand (max 3 min), reserveer de e-scooter en zorg dat je binnen 15min bij de e-scooter bent. In de app zit een kaartje met de snelste looproute.
4. Activeer de gereserveerde e-scooter via de app.
5. Ontgrendel de standaard met het knopje op het stuur. Niet vergeten! Ik stond menigmaal te sjorren voor ik dacht o, ja.
6. Je tas kan in de buddy onder het zadel, daar zit ook een knopje om het zadel te openen. Vergeet na je rit je bagage niet! Er zit ook een haak onder het stuur waar je je tas aan kunt haken en je tas veilig tussen je voeten staat.
7. Schuif het aan/uit knopje op aan en je kunt vertrekken.
8. Rij naar je bestemming, parkeer op een nette plek en beeindig je rit in de app.

Je krijgt in de mail een overzicht van je rit, de tijd en de datum. Openstaande bedragen worden periodiek van je creditkaart afgeschreven. Facturen zijn op de website te downloaden voor je zakelijke administratie.

Wat kost het?
Je gebruikt de felyx shared e-scooter voor 0,30ct per minuut. Voor veel ritjes is het ongeveer zo duur als een tramkaartje. Als je even een boodschap wilt doen, een kind op haalt, of verzekerd wilt zijn dat de scooter op dezelfde plek staat om later weer te kunnen pakken bij een korte afspraak of iets dergelijks dan kan je de parkeerstand gebruiken. De scooter is dan uit en op slot maar kan niet door andere gebruikers gepakt worden. Parkeren kost 0,05ct p/min oftewel 3E per uur.

In Amsterdam zijn er momenteel al 100 e-scooters uitgezet. Vanaf 3/10 zijn de e-scooters in Rotterdam voor iedereen te gebruiken. Er zijn er maar liefst 324 uitgezet dus een mooie nieuwe, betaalbare en duurzame manier van stadsvervoer.

Ik ben alvast razend enthousiast. Natuurlijk blijf ik fietsen en trammen maar voor veel gelegenheden pak ik lekker de deelscooter. Ik werd ook menigmaal aangesproken bij het stoplicht; enthousiaste fietsers die blij waren dat dit geen stinkscooter was en dat alle gewone scooters vervangen zouden moeten worden door elektrische scooters! Nou hear, hear! Op de standaard zetten, is een kleine uitdaging als je klein bent, maar met twee voeten en je hele gewicht er in gooien, heb je de truc snel genoeg door.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply