Er Op Uit Theater

Snowflake (12+) // De Toneelmakerij

7 maart 2019

Snowflake: gevoelig tiepje dat niet bestand is tegen een andere meningen dan die van zichzelf. Comments, likes, rankings hebben een prominente rol in het leven van generatie Snowflake.

Klas 3B lijkt een doodnormale klas. Sofie is bezeten van K-pop en haar anonieme Koreaanse internetaanbidder. Nada verzamelt dickpics en pussyplaatjes en zoekt uitdagend grenzen op. Jessie is een populaire youtuber met maar één échte vriend. Samy is een beetje de braverik van de klas en wil zichzelf bewijzen. Felix maakt zich zorgen over zijn moeder maar kan bij niemand terecht. Het Wereld Wijde Web als zelfhulpboek biedt enige houvast. Ezra is vermomd als Korean Lover op zoek naar de liefde. Job is oppertroll en Fay aanbidt Edward Snowden.

Niks aan de hand in puberland totdat Red Rabbit opduikt op alle socials.

Snowflake is bepaald geen kinderachtige voorstelling. Op een groot scherm kijken we mee op de schermen van de jongeren. Dickpics, memes, chats, youtubefilmpjes en selfies. Volwassenen hoeven zich niet te druk te maken legt populaire youtuber Jessie uit. De i-phone is geen bom, geen zelfmoordhandboek, geen wapen maar gewoon een te-le-foon.
De jongeren weten precies waar ze mee bezig zijn en hoe het werkt. Anoniem schelden lijkt een spelletje, Korea ligt als het ware om de hoek en subscribers zijn je beste vrienden. Ze weten maar al te goed hoe kwetsbaar ze zijn want ‘een naaktfoto stuur je natuurlijk zonder hoofd.’

Je gaat heel makkelijk mee in het verhaal, de klas is een blauwdruk van willekeurig welke middelbare schoolklas. Lekker tempo, humor en overtuigend gespeeld. Knappe dubbelrollen van de vier acteurs die met muts op, muts af snel en duidelijk wisselen van personage. Ook de onheilspellende draai die het puber gekrakeel stil krijgt, grijpt je naar de keel. Hoe kan zoiets ogenschijnlijks onschuldigs zo makkelijk ontsporen.

Rover: ‘Het leek alsof ik naar een film zat te kijken. Het was spannend. En ik moest ook vaak lachen om Jessie in het stuk die tegen het publiek zegt dat ouders altijd zeuren over de telefoon en dat alles de schuld is van telefonen en gamen.’

Elvis: ‘Er zaten mooie vondsten in zoals de chats die op het grote scherm beginnen maar doorgaan als dialoog tussen de acteurs. De makers zijn bepaald niet bang en dus nergens neerbuigend. Af en toe zag je versnelde youtubefilmpjes en memes op het scherm. In die hoeveelheid zie je pas echt hoe bizar het eigenlijk is dat miljoenen mensen daar naar kijken.’

Must see voor alle 12plussers én hun ouders/leraren. Een perfecte voorstelling om de internetwereld (van tieners) te begrijpen en er open over te praten. Want wat weten wij er zelf nu eigenlijk precies van.
Snowflake (12+) is een voorstelling met duidelijke waarschuwing maar zonder opgeheven vingertje.

Gaat dat zien: Snowflake on tour; Amsterdam, Haarlem, Arnhem, Schiedam, Amersfoort, Leiden, Leeuwarden, Eindhoven, Hengelo, Hoorn, Zaandam, Utrecht, Gouda.

Doe samen de test. Generatie Snowflake, welk type ben jij? Elvis was Samy en Rover kwam ook uit bij Samy.


Tekst Daniel van Klaveren Regie Paul Knieriem Dramaturgie Paulien Geerlings Decor/Video Wikke van Houwelingen Marloes van der Hoek Kostuums Jorine van Beek
Spel Yamill Jones, Gonca Karasu, Daniel van Klaveren, Stefanie van Leersum
Publiciteitsbeeld Jan Hoek
Foto 2 Sanne Peper

Gezien op 2 maart 2019 in Theater Bellevue met Elvis (17) & Rover (13)
Speellijst Snowflake (12+) // Toneelmakerij

You Might Also Like