Er Op Uit

Lekker Uitwaaien op Eiland Tholen

5 juni 2019

Martine Ridderhof (Zeeuwse Foodie) nam ons mee voor een tweedaagse persreis op haar prachtige Eiland Tholen.
Ik heb mijn middelbare schooljaren niet ver van Tholen gewoond (Hoogerheide bij Bergen op Zoom) maar heel vaak kwam ik er eigenlijk niet. Nu sla ik mij voor mijn kop want hoe mooi en fijn rustig (!) is Tholen.
We begonnen onze Zeelandtrip bij Kruytenburg, een mooie landschapscamping met eeterij en thee uit eigen tuin. Een droomtuin, een kruidentuin met meer dan 500 soorten in- en uitheemse keuken- en medicinale kruiden, 50 verschillende soorten vergeten groenten, en zo’n 50 soorten exotische planten.
Als campinggast mag je wat kruiden plukken voor je theetje en je kookkunsten. Maar je kunt ook een rondleiding boeken.

We namen de fiets en trotseerden de stevige Zeeuwse wind. Onderweg stopten we in Sint Maartensdijk om even bij te komen bij Het Wegwijslokaal. Je kan daar informatie vinden over Tholen, leuke tips en routes en er zijn lekkere streekproducten te koop. We vraten weer wat fietskilometers om daarna, welverdiend, aan te schuiven bij ’t Packhuys in de haven van Stavenisse. Mooi uitzicht, een heerlijk visplankje en de zon op onze bol. Meer moet dat niet zijn.

Op de terugweg maakten we een stop bij de Thoolse streekproductenveiling in Sint Anna-land. Museum De Meestoof organiseert daar heuse veilingen. Heel leuk om met een groep vrienden of als familie uitje te doen en tegen elkaar op te bieden.

We installeerden ons in onze hotelkamer op het Chaletpark Krabbenbeek. Even de knopen uit onze haren kammen en als afsluiting van de dag heerlijk eten bij Buutengaets. Een lust voor het oog en een feestje voor de fijnproever. Het uitzicht over het water, het voorbij varende zeilbootje en de door de ondergaande zon oranje gekleurde lucht maakten het plaatje helemaal af.

We begonnen de tweede dag met een lekker ontbijt bij De Deubraek waar we ook op echte oude Solexjes sprongen. Je rent zo’n Solexje aan en je pruttelt heerlijk het wonderschone eiland over.
Achter de dijk werden we opgewacht door Lenie Ponse, IVNgids en meesterverteller. Ze nam ons mee op natte laarzentocht, en ja neem dat maar letterlijk. Ze wees ons op zeldzame wieren, wonderlijke beestjes, eetbare zeegroentes en gaf ons een scheurkalender vol aan levenslessen mee. (vraag naar Lenie als je een natte laarzentocht boekt, je zult mij dankbaar zijn voor deze tip)
Lenie had ook een tafel vol zilt heerlijks voor ons klaargemaakt, zeewier uit de oven, op geitenkaas, lamsoren, zeekraal, een versgevangen, gebakken visje, allemaal gemaakt met haar eigen zee-oogst.

Voor de lunch reden we met de auto naar het pitoreske pleintje van Oud-Vossemeer om bij het Huys van Roosevelt te gaan eten. De tafel stond vol vers fruit en we konden onze eigen smaakwaters maken.
Ik kom ook zeker eens terug voor zo’n mooie high tea of om Rover te trakteren op zo’n dikbilburger.

Martine nam ons nog mee voor een stadswandeling door het lieve stadje Tholen, lieve straatjes, een mooie molen, prachtig park en een lekkere borrel met borrelplank bij het Hart van Tholen.

Nou Zeeland had mijn hart al gewonnen maar ik heb er een extra kamertje gebouwd voor het eiland Tholen. Ik verheug mij al om mijn vader mee te nemen op een Solex, met mijn zus Buutengaets te gaan eten, met de kinderen te gaan kamperen bij de vriendelijke mensen van Kruytenburg en nog eens op tocht te gaan met Lenie.

Dank je wel Martine en Eiland Tholen voor deze prachtige dagen op het zalige Tholen. Dank aan alle medereizigers voor de gezelligheid.
Martine (& Rachelle) ik hoop nog vaak met jullie tofste Zeeuwse Meisjes op avontuur te gaan.
Dan ga ik nu maar eens een poging doen tot zelf gebakken bolussen met de op de veiling gewonnen DIY bakmix.

Pinkster Tholen Tips:

10 juni (2e Pinksterdag) Buurten bij de boer, een fietstocht van 20 km door het mooie Thoolse landschap langs een akkerbouwbedrijf, paardenpension, veehouder en een bloemdrogerij.

10 juni (2e Pinksterdag) De Eendenkooi, een sfeervolle fair op een idyllische plek. Proef soep, wijn, geniet van een high tea, workshops en rijtuigritjes.

Na Pinksteren Tips:

14 juni, 16:30, Scheepswerf Duivendijk, Tholen
De 1-2 jaarlijkse Vrijmibotho! Heerlijke drankjes, eten, live muziek, DJ’s op toffe plek aan het water.

14 juni Waterpoortweekend
Op het historische marktplein van Sint-Maartendijk; carillon, streekdracht, modelschepen, springkussen, schminken, levend ganzenbord, touwslagerij, zeehondentochten, pop up streekproductenveiling, een natte laarzentocht en om 20u een heuse afterparty!

You Might Also Like