Rotjesdamtip Rotterdam Theater

De toverfluit (7+) // De Toneelmakerij & Silbersee

25 oktober 2019

Vorige week ging ik met Wolf en Maantje Piet naar De Toverfluit van De Toneelmakerij & Silbersee in het prachtige Internationaal Theater Amsterdam.

We kennen de Toverfluit van Frank Groothof van de cd en Wolf zag deze zomer de grote Toverfluit productie van het Steengroevetheater met Peter Lusse (Papageno) en Marco Bakker (Sarrastro) en vertaald door vader Jan.
De muziek en het verhaal waren dus bekend.
Maar deze Toverfluit was een flitsende futuristische verrassing.

Een eigentijdse bewerking met opera, theater, hiphop en dans. Een spannend decor waarin de muzikanten en zangers leden van een hippe band lijken en Wolf direct op het puntje van zijn rode pluche stoel ging zitten met een smile van kom maar op!

Een meisje (Pamina) ligt op bed en hoort haar ouders ruzie maken. Ze valt in slaap en belandt in een spacedroom.
Zon en Nacht zijn in een intergalactische ruzie over licht en donker verwikkeld.
Pamina wordt meegenomen door Moon, het onderdanige knechtje van Zon.

Tamino, een neergestortte, verdwaalde astronaut uit de toekomst bots tegen Papageno op. Papageno vangt in deze versie geen vogels maar sterren.
Wolf vond dat Papageno in zijn zilveren ruimtepak wel wat weg had van Frozone uit The Incredibles.
De beatboxende hiphopper is een perfecte en aanstekelijke flierefluiter die sterren uit zijn zakken en muts tovert en net zo makkelijk een aria uit zijn zilveren mouw schudt.

Naast de electronische piano’s, stemvervormers, de ukeleles en spacegeluidjes klinken de klassieke en beroemde arias van Pamina en Nacht.
Zon (Arnout Lems) is enorm indrukwekkend in zijn gouden pak en op zijn hoge, gouden laarzen. (Na afloop app ik Jan ‘Arnout Lems, die moet je onthouden’ maar Jan kent hem al want hij zong mee in de Nederlandse Mattheus Passie.)
Nacht (Viola Cheung) zingt haar beroemde aria in het Chinees. Alle teksten zijn mee te lezen met de boventiteling die heel slim in het decor is verwerkt waardoor het een onderdeel van de buitenaardse wereld is.

Over het meest verrassende, kippenvel bezorgende en zelfs tranen in de ogen moment ga ik niks schrijven, zonde om het te verklappen daarvoor moet je echt zelf gaan kijken.

Wolf en Maantje Piet zaten zingend in de trein naar huis “Pa-pa-pa-pa-pa-pa Papagena! Pa-pa-pa-pa-pa-pa Papageno!”

Aanstaande zondag 27/10 om 15u De Toverfluit in Theater Rotterdam en met de code TRmaandagdaandag krijg je €5,00 korting op je kaartje.
Nou geen excuus meer, toch? Ik stuur Elvis en Jan ook naar het theater want ook zij moeten dit zien.
Zie je daar!

De Toverfluit gaat ook op tour door Nederland, mis het niet.
(Tip: in de kerstvakantie in Internationaal Theater Amsterdam)

PS volg @maandagdaandag & @agirlnamedelvis op hun nieuwe theaterinstagramaccount @theaterdrammers want de zalen moeten vol.

Scènefoto’s Sanne Peper

You Might Also Like