Boekenkast

Culturele diversiteit in kinderboeken

8 juni 2020

Diversiteit in de boekenkast … ik ging eens voor onze kinderboekenkast staan om te zien hoe divers onze boekencollectie eigenlijk is. De conclusie is heel veel witte boekenhelden, schrijvers en illustraties. Dat moet anders! Ik vond bij Eline van Boekenwijzer (onze boekenaanraadgoeroe!) een prachtige lijst. Je vindt de lijst hier (en bekijk haar hele site, een waar boekenparadijs). Een paar titels kende ik al maar ook heel veel niet.

Ik maakte een lijstje met een aantal titels die zowel op Boekwijzer staan als in onze kast plus een paar aanvullingen.

Reading is a window to the world ~ Laten we er samen voor zorgen dat kinderen het juiste uitzicht hebben Lynn Butler/Eline Rottier/Boekwijzer

De muziekboeken De Notenkraker, Het Zwanenmeer en Doornroosje van Uitgeverij Christofoor zijn de navertellingen van de klassieke (ballet)verhalen. Op elke bladzijde zie je een muzieknoot waar je op kunt drukken waardoor het verhaal tot leven komt met echte muziek. Aan het eind van het boek, vind je alle muziek nog een keer. De batterij kan eenvoudig vervangen worden. Je kijkt je ogen uit. Het boek is rijkelijk geïllustreerd door Jessica Courtney-Tickle.

Elfjes in de achtertuin van Phoebe Wahl / Uitgeverij Christofoor is ook zo’n prachtig wegdroomboek. Wie heeft de hond zo mooi geborsteld? Waar komt die zachte muziek vandaan? Wie maaide er mooie cirkels in het gras? Het moeten wel elfjes zijn geweest!

Fruitfeest met Sophie van Gerda Muller/Uitgeverij Christofoor Een klassieker! Ga met Sophie op een leerzaam en lekker avontuur en ontdek alles over vruchten uit de hele wereld. Want welk dier helpt er mee met het bestuiven van de bananenbloem? Welke borrelhapjes groeien er onder de grond? Waar zijn de pitjes van de aardbei verstopt?

Mevrouw Noach van Jackie Morris en James Mayhew / Uitgeverij Christofoor Meneer Noach timmert een ark en maakt twee lijstjes; een lijstje met de dieren die hij wil meenemen en een met alle vreselijke wezens die hij achter wil laten. Ondertussen naait Mevrouw Noach een jurk met heel veel zakken. Wat deed zij met die jurk? Dat lees je in dit kleurrijke boek.

Naar de overkant van Wouter Klootwijk en Enzo Pérès-Labourdette / Uitgeverij Leopold Op een dag ontdekt Eefje een jongen in de grote toren van staal aan de overkant van de rivier. Ze zwaait naar hem en dat ziet hij. De jongen is Steef, hij vertelt zijn vader van het zwaaiende meisje. Hij moet naar haar toe. Samen met zijn vader bouwt hij een vlot en vanaf dat moment zijn Steef en Eefje bijna elke dag bij elkaar. Met lieve en heel mooie illustraties. Jan pakte het boekje op om te bekijken tijdens een kop koffie en las het in één ruk uit.

Het wonder van jou van Jan Paul Schutte en Floor Rieder / Gottmer Alleen al om de fantastische illustraties van Floor Rieder mag dit boek (en hun andere boeken) niet ontbreken in jouw boekenkast. Duizendmiljoen uur kijkplezier gegarandeerd. Een parel!

Een van de hoofstukken heet Waarom racisme zo dom is. Jan Paul Schutten legt uit dat je huid zo dun is als een boterhamzakje; Er zijn dus mensen die anderen beoordelen op hun huidskleur. Die hebben dus een mening over een ander op basis van een extreem dun laagje meer of minder gekleurde cellen die geen enkele invloed hebben op iemands karakter of intelligentie. Hoe dom kun je zijn.

67 Seconden van Jason Reynold vertaald door Maria Postema / Blossombooks Zevenenzestig seconden. Zeven verdiepingen. Een wapen. Will staat 67 seconden in de lift, Hij gaat naar beneden, met een pistool in zijn broekband. Zijn broer is vermoord en Will weet wat er verwacht wordt. Niet huilen. Niet snitchen. Wraak.

Boekwijzer raadde dit boek aan voor Rover. Hij mocht het helaas niet lezen voor zijn lijst (enkel Nederlandse auteurs) maar het was een schot in de roos. Het boek is geschreven in een vrije versvorm wat het voor Rover extra spannend maakte. Geen bladzijden vol maar scherpe korte stukjes. Gegarandeerd gesprekstof als het boek uit is.

Deze lijst is bij lange na niet compleet. Sommige boeken zal ik nog uitgebreider behandelen in een aparte blogpost. Sommige boeken gaan expliciet over diversiteit of discriminatie, anderen niet, in die boeken heeft de hoofdpersoon een kleur of de elfjes, prinsen, vriendjes maar dan speelt dat verder geen rol. Lees en leer en geef door! Het ontzettend mooie openingsbeeld is gemaakt door Floor Rieder voor Boekwijzer.

You Might Also Like