Antroposofie Magazine De Rotjes Huis en Tuin Koken

Sint Jan // Midsummer

24 juni 2020

De zon staat op haar hoogst, de dag is op zijn langst, de natuur barst uit zijn voegen. Vandaag is het Sint jan, de feestelijke dag voor zwierige zomerjurken, korte broeken en bloemen in ons haar. Een moment van heerlijk onbezorgd vieren, met muziek, vuur en tosti’s in de tuin.

We struinen de bermen af naar mooie veldbloemen, vinden hier en daar een korenaar, knippen klimop, een paar grote vijgenbladeren en varens uit onze tuin. In de bloemenwinkel kiezen we elk twee of drie bloemen die we het allermooist vinden. Wolf heeft graag een wilde , stoere bloemenkrans en kiest een allium. Maantje Piet kiest een mooie roos in twee kleuren. We vlechten kransen van de klimop en zetten de bloemen stevig vast met bloemendraad. Ieder jaar maak ik van elk kind een portret; een perfect moment om hun groei door de jaren heen te zien. met af en toe grom van ‘Moet dat nou’ van Rover. Maar later zal hij me dankbaar zijn, zullen we maar denken. Als de kransen al het spelen en dansen hebben overleefd, hang ik ze op om te drogen.

Op de onderbouw van de vrijeschool wordt Sint Jan gevierd met buitenspelletjes, samen picknicken, zingen rond het vuur en als hoogtepunt de vuursprong. Met een wens in het hoofd en een dapper kloppend hart over de vlammetjes. Trotse snoeten gegarandeerd. Omdat we inmiddels twee kinderen op de middelbare school hebben, vieren we ook samen Sint Jan. Met vader jan kunnen we ook niet anders, deze naamdag moet gevierd worden. We maken met zomervakantiekriebels in onze buik plannen bij het vuur voor die heerlijke zomerweken die voor ons liggen. We kijken terug op het schooljaar en vooruit naar het nieuwe schooljaar. Elvis start op de Toneelacademie, Wolf begint op de middelbare school, Maantje Piet wisselt van school en rover blijft gelukkig fijn op de Ambachtelijke Stroom. Een extra spannend schooljaar in zicht en het is nu al fijn mijmeren over de opwindende plannen voor de toekomst.

In de tuin hebben we een vuurplaats geïmproviseerd met tegels en een oude ketel. Rover is onze vuurmeester. Hij heeft alles goed voorbereid. Aanmaakhoutjes verzameld en een emmer water klaargezet. Als de hoogste vlammen wat zijn gezakt, doen we er briketten op zodat we een mooi smeulend vuurtje hebben. We smeren een stapel boterhammen en met het tosti-ijzer voor open vuur bakken we de ene na de andere tosti. Iedere keer verzinnen we nieuwe versies. De nieuwste is een banaan-met-chocolade-tosti. Het lijkt wel een taartje, volgens Maantje Piet. jan schuift ook aan met een gitaar op schoot en zo trakteren we de buurt nog op wat kampvuurliedjes.

Ook eens proberen? Hieronder vind je een paar van onze tostifavorieten ter inspiratie. Een tosti-ijzer vind je met een beetje geluk in de kringloopwinkl of nieuw vanaf ongeveer 11 euro. Tip: ook een wafelijzer en een popcornpan zijn leuk om te gebruiken rond het Sint Jansvuur. Voor alle tosti’s gebruik ik stevig, zelfgesneden brood. Dus lekkere dikke boterhammen. Wit, bruin, spelt, net wat je lekker vindt. Gebruik het tosti-ijzer op een bedje van gloeiende kolen en houd het ijzer 5 cm boven de briketten. Verwarm het tosti-ijzer 5 à 10 minuten voor en besmeer de binnenkant met een beetje roomboter. Doe de boterhammen erin en bak de tosti’s ongeveer 3 minuten aan elke kant of tot de boterhammen goudbruin zijn.

Geitenkaas-paprikatosti ~ beleg de boterhammen met geitenkaas en paprikareepjes naar smaak

Aardbeien-kokostosti ~ Plet de aardbeien en strooi er geraspte kokos overheen

Mozzarellatosti ~ Besmeer de boterham met pesto, doe er plakjes tomaat en mozzarella op, maak af met blaadjes verse basilicum

Pizzatosti ~ Roer tomatensaus door (vega)gehakt. De saus mag best dik zijn, dus in verhouding veel gehakt, weinig tomaten saus. Zo loopt het niet uit de tosti. Smeer een lekkere laag saus op de boterham, plakje kaas erover en wat blaadjes verse basilicum

Bananen-chocoladetosti ~ Snijd de bananen in plakjes en beleg de boterham. Schaaf met de kaasschaaf krullen chocolade van een reep en kruimel ze over de banaan.

Leg op alle boeterhammen een tweede boterham en hop zo in het tosti ijzer!

Dit artikel is gepubliceerd in Antroposofie Magazine, 14 juni 2019 (en aangepast aan de schoolsituatie van dit komend jaar)

You Might Also Like