Rotterdam Theater

De wilde keuken // Maastheater en dans

2 september 2020

Waar kan je het theaterseizoen beter openen dan bij Maastheater en dans. Smakelijk, spectaculair en helemaal C-proof. Slechts 32 bezoekers, afstand en toch gezellig én heel erg samen. Een voorstelling door het hele theater en daarbuiten! Een theatrale rondreis die start in de foyer. Koptelefoon op en bam! we zijn begonnen. De spelers nemen je (figuurlijk) bij de hand en in je oor mee naar buiten, wat eten en hoe eten, dat is de vraag.

Moniek Merkx begon in april 2019, samen met MBO studenten en VO leerlingen, kinderen en gasten aan haar onderzoek naar het eten van de toekomst. Eten is waar we het NU over moeten hebben voor LATER. Zo werd er een voedselbos gemaakt, organiseerde Maas in de voorjaarsvakantie De kleine wilde keuken voor kinderen van 8-12 jaar, werd de Theater na de Dam opgehangen aan troostgerechten en zo ontstond een digitaal verhalenbuffet vol verhalen. Ook bij de voorstelling Keti Koti: Aan Tafel, een voorstelling over het slavernijverleden werd deze pijnlijke geschiedenis invoelbaar gemaakt met theater én eten.

De wilde keuken is een voorstelling die je dwingt eens stil te staan bij wat je dagelijks naar binnen schuift. Wat vond je vroeger heel vies? Wat vond je lekker en nu niet meer? Waar komt je eten vandaan? Hoe en wat moet er veranderen? Wat is het eten van de toekomst? Besluiten om geen vlees meer te eten, is ook rouwen om een lekker kippenboutje.

Lopend door de wolkengang met de koptelefoon op en enkel de stem van Art Srisayam en de lichtjes die je leiden gaan alle denkradartjes al draaien. Ondertussen fantaseer ik al over wildplukken, een mosdak en meer moestuinbakken en zeewier op het dak van Maas? Hoe!

Voor ik het weet ligt mijn strandstoelbuurvrouw met haar hoofd in de aarde, danst er een depri pastinaak voorbij, en lacht een mooie tros druiven mij toe. Welk fruit ben ik, of ben ik meer een mix? Een prettige, hallucinerende eettrip die in de volgende ruimte verder gaat.

Het hoofd van spelers en bezoekers op een bord, een goochelaar, dansende worstjes die de benen nemen, verslavende aardappelvariaties. Eten of gegeten worden, waar staat wie of wat in de voedselketen. Wat kan ik beter doen? De kostuums van Nicky Nina de Jong en het decor van Sanne Danz zijn spectaculair. Een charmante knoflookpruik, vleesshirtjes, grascirkels met allerlei eetbaars, magische projecties, je komt ogen te kort en als je weer terug bent in de foyer voor een smakelijke afsluiting, wil je eigenlijk nóg een rondje.

De beperkingen als uitdaging en kansen grijpen, niet bij de pakken neer zitten en werken vanuit wat wél kan. De energie en de wilskracht spat er van af. Die houding neem ik graag over en trek ik graag door naar mijn eetgedrag. Je wordt vrolijk en kritisch aan het denken gezet. Enige puntje dat ik kan bedenken; maak van die 12+ een 9 of 10+, de jeugd aan de macht! Maantje Piet (9) is bij ons thuis de meest kritische denker over wat er op ons bord belandt. Wanneer opa haar vraagt of ze dan wel vis eet, draait ze met haar ogen ‘Opa, vissen zijn óók dieren!’

De wilde keuken is nog te zien in het Maaspodium t/m 26 september (middag en avondvoorstellingen) met op vrijdagen vooraf aan de avondvoorstelling Vegan friday en op zaterdag Vegan Saturday (warm aanbevolen!) en na afloop een creatief college door eat designer Marije Vogelenzang. Op zondag voorafgaand aan de middagvoorstelling een lunch en voor de tweede middagvoorstelling een borrelplank vol lekkers.

Op 2/3/4 oktober doet De wilde keuken De Krakeling in Amsterdam aan (elke dag twee middagvoorstellingen en een avondvoorstelling), wees er snel bij!

De creative colleges zijn ook gratis te volgen via de livestream // meer info op MaastdCollege

5 september 20:30 Fabriek // 12 september 20:30 In je hoofd // 19 september 20:30 Natuur // 26 september 20:30 Poep // 2 oktober 20:30 ntb // 9 oktober 20:30 ntb // 16 oktober 20:30 ntb

Foto’s Kamerich & Budwilowitz

You Might Also Like