Er Op Uit Rotjesdamtip Rotterdam Theater

Doe eens lief // Maastheater & dans

7 oktober 2020

We mochten weer, we mogen nog; naar het theater! Doe eens lief had op geen beter moment gemaakt kunnen worden want hoe vaak ik niet tegen alles en iedereen zou willen roepen DOE EENS LIEF!

Makers Sara Giampaolo en Anne Fé de Boer over Doe eens lief: ‘We roepen dagelijks tegen kinderen dat ze wat liever moeten doen. (…) Als je als kind leert hoe je echt van iemand of van iets moet houden, kan je dat later als volwassene hopelijk ook nog. Om echt te leren houden van iemand moet je ook leren ruziemaken. En ontdekken dat monsters bij het leven horen. (…)’

Doe eens lief is een mix van theater, dans, zang en live animatie. In een wit decor toveren Anne Fé de Boer en Gihan Koster de ene na de andere wereld. Stippen knal je keihard tegen een muur en een irritante mug is flash een vieze rode vlek. De radio zorgt voor een dansfeestje en Gihans dromen worden werkelijkheid op het scherm.

De voorstelling is gemaakt voor peuters, 2+, de leeftijd waarop alles nog kan. De kleintjes in de zaal gingen er helemaal in op. Met opdrachtjes als helpen met het opruimen van alle ballen of vragen of het gaat aan een huilend jongetje steken Gihan en Anne Fé de kinderen in hun zak en nemen ze ze verder mee op hun avontuur. Gihan stuitert vrolijk en boos over het toneel en betovert iedereen met zijn danskunsten. Breakdance lijkt voor peuters te zijn gemaakt. Maar hij maakt ook indruk bij de kleintjes met een stukje klassiek ballet of als hij als een slang onder de tribune schuift om de allerlaatste bal op de ruimen.

Doe eens lief is charmant, lekker brutaal, vrolijk, stout én heel lief. Na de ontroerende scène met de boot waarin Gihan de golven danst en Anne Fé een prachtig lied zingt, had ik wel heel hard willen roepen: ‘Nog een keer!’ De tweejarige peuter huist nog steeds in mij. Maar dat is ook meteen de kracht van het theater, het gebeurt NU op dit moment, en als ik zeg dat deze tafel een boot is, is het een boot, iets kan alles worden en van niets kan je iets maken.

En extra knap is dat je als ouder de 2+ voorstelling helemaal niet uitzit voor het kroost maar zelf ook meegenomen, opgetild, ontroerd en met een lichter en liever hart de zaal verlaat.

Doe eens lief speelt tot eind december in de theaters (Rotterdam, Leiden, Amsterdam, Utrecht, Houten, De Meern, Dordrecht, Den Haag, Bodegraven, Maastricht, Zwolle, Uden, Haarlem, Amersfoort en Rosmalen).

De speellijst vind je HIER.

Dus bij deze nog een warme oproep die ik lekker ga schreeuwen GA NAAR HET THEATER!!! Het theater is veiliger dan de supermarkt, nergens worden de protocollen strenger nageleefd. We hebben juist nu theater hard nodig, je bent er echt even uit, laat je meenemen, een bubbel waar alle gedoe er even niet is. En zonder publiek geen theater, dus hopsa!

Het kinderprotocol, goedgekeurd door het RIVM, biedt uitkomst; volwassenen zitten op anderhalve meter afstand in de zaal, de kinderen zitten er tussen. (En voor nu duimen we dat meer meer theaters ontheffing krijgen zodat de zalen met meer dan 30 gevuld mogen worden).

You Might Also Like