Er Op Uit Koken Reizen

Oesterreis Yerseke & Zierikzee

5 oktober 2021

Mijn verjaardag in Zeeland vieren, hoe feestelijk is dat! De weergoden waren ons ook nog goed gezind, zonnetje, windje, op naar Zeeland! We begonnen onze reis bij Krijn Verwijs. Charlotte Verwijs nam ons mee op avontuur; waadpakken aan, en met een vissersboot naat de Oestertafels. De oesters worden met een ingenieus systeem van regelmatig draaien en schudden van de tafels het hele jaar door duurzaam gekweekt. De omgeving is prachtig, lekker stappen door de modder en door kniehoogwater, de wind in je haren en een verse oester, recht uit de Oosterschelde in je hand. Ik kan je zeggen, lekkerder dan dit heb ik ze nog nooit gegeten!

foto Yvestown
foto Marcelle Davidse / Hier Wier
foto Marco Louter

Tourist Shop Yerseke nam ons mee op elektrische scooters. Lekker toeren door het Zalige Zeeuwse. Hier en daar een tussenstop voor een smakelijk verhaal van onze gids.

Foto Yvestown
Foto Yvestown

Door naar waar de dag om draait: Het NK Oestersteken. Dertig oesters zo snel en zo netjes mogelijk open steken. Een strenge jury beoordeelde iedere oester en uiteindelijk werd Joost Deurloo gekroond tot Oestersteekkampioen 2021.

Restaurant Codium trakteerde ondertussen op de lekkerste en mooiste hapjes én serveerde de net gestoken oesters prachtig opgemaakt met eetbare bloemetjes en de lekkerste garnering.

Vanuit Yerseke vertrokken we richting Zierikzee (het ritje waar ik mijn allereerste snelheidsboete pakte, 4 km te hard, let dus op je snelheid in Zeeland!). Zierikzee is zo’n lief en mooi plaatsje, ik kom er graag.

We logeerden in het wonderschone Hotel Mondragon. Het pand stond jaren leeg en is omgetoverd tot een stijlvol boetiek hotel. Ik kom zeker terug om mij een beetje in Parijs te wanen in Le Bistrôt à l‘hotel Mondragon. ‘Naast grote broer restaurant Cristó is deze Parijse bistro een stukje ‘vrai Paris’ in Zierikzee.’

We sloten de dag af bij De Proeverij, aan de overkant van Hotel Mondragon. Meesterlijke mosselen, goede wijn, gezellige tafelgenoten en een dessert mét feestelijke vuurwerk om zo mijn nieuwe jaar in te luiden.

Je zou alleen al voor het ontbijt bij Hotel Mondragon willen logeren. Heerlijk zuurdesembrood, verse sappen, eitjes, yoghurt met granola en als je wilt, kan je de dag zelfs met bubbles beginnen.

Na het ontbijt op verrassend bedrijfsbezoek bij Zeeuwsche Zoute waar op ambachtelijke en duurzame wijze zeezout uit de Oosterschelde wordt gehaald. Het Zeeuwsche Zout wordt gebruikt door verschillende restaurants maar ook te koop voor de keuken thuis. Ik kocht een potje zout met wakame, heerlijk op een visje! Tip: op de website van Zeeuwsche Zoute vind je inspirerende recepten.

foto Puck van Elswijk
foto Puck van Elswijk

Voor de lunch reden we naar Kerkwerve, naar De Heerenkeet, het eerste MSC gecertificeerde restaurant in Nederland dus alle vis op je bord is duurzaam! De Heerenkeet ligt aan het water: een mooi uitzicht is gegarandeerd. Maar het uitzicht óp je bord is ook prachtig. De heerlijkste gerechten en (virgin) cocktails, als ware kunstwerkjes opgemaakt.

Als afsluiting van de Oesterreis mochten we nog een stukje mee varen op de vissersboot van de Bruinisser Vishandel. Bij terugkomst stond Dominic de Haaij op de kade op een gasje een grote pan mosselen te koken. Verser dan vers!

Al met al een reis om niet te vergeten én als inspiratie om eens na te reizen. Voor de liefhebbers hier vind je mijn instagramstories van de Oesterreis.

Met grote dank aan onze reisleider Balth Roesinga voor de uitnodiging, het fantastische programma, de tiptop organisatie en gezelligheid, alle toffe collega’s, én iedereen die we mochten ontmoeten op deze geweldige Oesterreis in Zeeland.

foto Marcelle Davidse / Hier Wier

You Might Also Like