De Rotjes Er Op Uit Theater

Hans & Griet // De Toneelmakerij x Silbersee

2 november 2021

-samenwerking- Met de trein is sowieso al een feest voor Maantje Piet en Wolf. Opstappen op Rotterdam Noord, er even uit op Alexander en voor je het weet sta je midden in Utrecht. Voor Wolf een droom treinstation want je loopt zo Hoog Catherijne in, mét LEGOwinkel, Lush en de Japanse winkel Miniso. Na een rondje shoppingmall een lekkere wandeling naar de Stadsschouwburg, naar Hans en Griet van De Toneelmakerij x Silbersee. We waren al eens naar DeToverfluit geweest dus de verwachtingen waren hoog.

Niets beter dan het verwachtingsvolle geroezemoes in een theaterzaal. Al een blik op het decor en als je goed kijkt zie al iemand staan. Hans en Griet wonen niet in het bos maar in een piepklein appartement met een flapdrol vader en een luie, onaardige moeder. Hans is een bankhangende gamer en Griet wordt gebruikt als voetveeg en sloof. Dat kan niet lang goed gaan…Griet stapt op en zwerft door de donkere straten van de spannende stad waar vreemde figuren en raar gespuis rondmuist. De vadsige patatduif (de moves alleen al! heerlijke rol van Carl Refos), een betoverende nachtvlinder en haar vuurvliegjes, een wonderlijke Wolf, Gekke Eekhoorn …

Hans en Griet is een mix van opera, spel, hiphop en dans. Ik moest even wennen en wees snel naar de boventitels maar Wolf en Maantje Piet zaten er al helemaal in. ‘Niks raar dat ze alles zingen, dat is juist extra leuk’.

Hans wordt er op uit gestuurd om zijn zus te gaan zoeken. Bange Hans wil meteen terug naar huis als hij Griet gevonden heeft maar stoere Griet wil helemaal niet terug naar huis. Het decor is zo slim en verrassend, je komt ogen te kort. Van piepklein huis naar enge stad, naar een hippe club/snoepparadijs. Op verschillende tvschermen zie je de stad, de games die Hans speelt en een koor van zingende kinderen, mooi en creepy tegelijk. Ik zal niet te veel verklappen van alle avonturen. Natuurlijk verdwijnt er een heks in de oven maar allemaal net even anders. Laura Bohn is een betoverende feeks, spannend, intrigerend en supercool, een ware Lady Gaga. Ik vond het, net als Griet, eigenlijk heel jammer dat ze in de oven verdwijnt. Ik zag een vrouwenpact ook wel voor me.

De Vadsige Duif vat het aan het eind van de voorstelling nog even samen Wees wie je bent en niemand anders! Wolf hoopt alleen dat Hans dat ook doet en een voorbeeld neemt aan zijn zus. We geven Hans gewoon de Vrije School slogan Worden wie je bent mee, dan kan hij er nog even over nadenken.

De Toneelmakerij maakt voorstellingen waar de liefde voor taal van afspat. In Hans en Griet is de tekst op rijm maar blijft overal even spannend, grappig en ontroerend. Silbersee is een caleidoscopisch gezelschap, een chaotische familie van zielsverwanten staat er op de website, nou dat zijn de beste families naar mijn mening. De basis is opera maar andere disciplines worden omarmd. Een tophuwelijk!

Maantje Piet en Wolf hebben van de Stadsschouwburg naar huis alle dialogen gezongen. Ze zijn gebeten door de opera! We want more!

Hans en Griet is nog door heel Nederland te zien. Bijvoorbeeld 14/11 in Theater Rotterdam of in de kerstvakantie in International Theatre Amsterdam Hier vind je de hele speellijst!

scènefoto’s Sanne Peper, met Laura Bohn, Jan-Paul Buijs, Yung-Tuan Ku, Arnout Lems, Genevieve Murphy, Nienke Nasserian, Carl Refos, Michaela Riener, Rop Verheijen regie Paul Knieriem, muzikaleleiding Romain Bischoff, libretto Jibbe Willems, muzikale compositie
Engelbert Humperdinck, Genevieve Murphy, vocale arrangementen Michaela Riener, dramaturgie Paulien Geerlings, Jan Van den Bossche, decor- en video-ontwerp Marloes en Wikke, kostuums Jorine van Beek

You Might Also Like