Boekenkast DIY

Geef wacht! // Tom Mariens & Yule Hermans

4 september 2020

Een parel voor het oog en de ziel!

Schrijver Tom Marien vertrok vanuit een idee en een eerste pagina. Samen met zijn uitgever zocht hij een illustrator en toen Tom erachter kwam dat Yule Hermans een speciale band had met de zee, was de samenwerking beklonken. De prenten in het boek Geef Wacht zijn bladvullend en minstens zo poëtisch als de tekst.

Alle dagen lijken op elkaar, de Koning doet zijn ronde, de Wachter houdt wacht. ‘De overkant moet de overkant blijven’, zegt de Koning. ‘Alles heeft zijn plek’. Maar de Wachter denkt meer en meer aan het andere land. Wat als hij vandaag zijn toren verlaat en naar de overkant roeit?

Wachten wordt bewegen. Hij ontmoet een Walvis en later een Kapitein op zee. ‘Ik zoek de overkant. De overkant van wat?’ vraagt de Kapitein. De Kapitein geeft de Wachter een mooie gedachte mee. ‘Heb je wel eens goed naar een golf gekeken? Niets blijft zoals het is.’ Een vriendelijke Schildpad brengt de Wachter naar het Eiland en geen enkele dag is het zelfde op Mij-land. ‘Niemand weet wat komen zal. Zelfs de zee heeft geen idee.’

Dit wonderschone prentenboek nodigt lezers/luisteraars en bewonderaars uit tot filosoferen. Ben ik de Koning of de Wachter? Wie ben ik en wat is mijn plekje op de wereld? Loopt het altijd anders dan je denkt en hoe ga ik daar mee om? Wat verwacht jij van het leven en wat zijn jouw dromen?

Een boek over dromen en tegenslagen, over zoeken en soms niet vinden. Een waar kunstwerk om te lezen, te bekijken, te herlezen en herzien en dan nog eens te lezen en te bewonderen.

Het mooie open einde zet alle fantaseerdeuren open. Wat gaat de Wachter doen, blijft hij daar? Wordt hij Koning van Mij-land of Koning en Wachter? Gaat hij terug? Of neemt hij de golven?

Maantje Piet houdt dit jaar in een schrift bij welke boeken ze heeft gelezen. Met een stukje tekst, een tekening, een woordenweb, net wat het boek vraagt. Geef Wacht nodigt je uit om in de prenten van Yule Hermans te duiken. Wat zie je allemaal, wat valt er op en dat in combinatie met tekst van taalkunstenaar Tom. Ook schreef Maantje Piet op waar zij van droomt en dan pakken het boek er met een paar maanden nog eens bij. Kwamen de dromen uit of liep alles toch weer anders want niemand weer wat er komen zal en hoe de dingen lopen.

Schrijver (en leraar) Tom Marien debuteerde in 2008 met het young adult boek Vlucht (Manteau), in 2010 volgde Vuist (Manteau), publiceerde verschillende kort verhalen en poëzie en begin 2018 verscheen zijn eerste prentenboek Volle Muil bij Uitgeverij Loopvis. (daar ben ik ook zeer benieuwd naar!)

Geef wacht! Tom Marien & Yule Hermans // Uitgeverij Van Halewyck // €17,50 // ISBN 9789463830171

You Might Also Like